fbpx

Koja je cijena izrade web stranice?

Započeli ste s poslovanjem ili već neko vrijeme imate svoj vlastiti posao i počeli ste razmišljati o izradi web stranice? U nastavku Vam donosimo neke stavke koje utječu na samu cijenu izrade.

Najčešći upit koji nam stiže od klijenata je – “Koja je cijena izrade web stranice?”. Znamo da je cijena izrade web stranice jako bitna prilikom odabira između ponuda koje ste dobili, ali uvijek bi trebalo ispred cijene staviti kvalitetu web stranice i omjer uloženog i dobivenog. Naravno, razumijemo pitanje oko cijene i logično je postaviti ga, pogotovo ako ste ograničeni budžetom, a najbrži odgovor koji možete dobiti na to pitanje je “Ovisi”.

O čemu to “ovisi” cijena izrade web stranice?

Prvenstveno sama cijena izrade web stranice ovisi o više stavki, a to su:
– domena i hosting
– sadržaj za web stranicu
– dizajn web stranice i broj podstranica
– funkcionalnosti web stranice
– broj jezika web stranice
– SEO optimizacija

Prođimo sve stavke pojedinačno kako bi saznali malo više informacija o stavkama o kojima ovisi cijena izrade web stranice.

koja je cijena izrade web stranice
Izrada web stranice ovisi o više stavki

Hosting i domena

Kako bi Vaša web stranica bila dostupna online, potrebna Vam je domena. Ako imate registriranu tvrtku ili obrt, na stranici domene.hr možete registrirati jednu besplatnu .hr domenu. Prilikom odabira domene morate uzeti u obzir da su neke domene već zauzete. Uvijek se možete odlučiti i za neku domenu koja završava s .com, .com.hr, .net, itd., a trošak ovisi o samoj domeni pa cijena na godišnjoj razini može ići od 100 kuna pa do par tisuća kuna.


Uz domenu, još jedna bitna stavka kako bi Vaša web stranica bila dostupna je mjesto na kojem će ona biti smještena, tj. hosting. Cijena hostinga ovisi o potrebama web stranice, količini resursa, bazi podataka, prometu, email adresama. Neki osnovni paket možete pronaći već od 80 kuna na godišnjoj razini. Npr. tvrtka My Data Knox nudi svoj osnovni web hosting paket “Knox Mini” po cijeni od 79,92 kuna godišnje.

Sadržaj

Bitna stavka prije početka izrade je znati postoji li već gotov sadržaj ili ga je potrebno izraditi. Pod sadržaj mislimo na tekstove, grafike, fotografije, video materijale jer oni su bitna stavka za izradu samog dizajna web stranice. Ako je potrebno izraditi sav sadržaj to onda utječe na finalnu cijenu izrade web stranice. Ako nemate spreman sadržaj, ne brinite, možemo Vam pomoći i u tom slučaju.

Dizajn i broj podstranica

Veliku razliku u cijeni čini dizajn same web stranice. Ako želite jeftiniju opciju uvijek možete odabrati neki od predložaka i prilagoditi ga svom sadržaju i namjeni. To je odlična stvar ako Vam treba web stranica koja će biti brzo gotova i poslužit će samo za prezentaciju. Ako ipak želite dizajn koji je u potpunosti prilagođen Vašem vizualnom identitetu i želite nešto “izvan okvira”, onda je takva stranica u pravilu i skuplja od one koja je temeljena na već gotovom predlošku. Naravno, svaka web stranica ima responzivan dizajn pa će odlično izgledati na svim uređajima.

Druga stvar koja utječe na cijenu izrade web stranice je i broj podstranica. Pretpostavljate i sami da web stranica koja ima samo naslovnu stranicu ne košta isto kao i web stranica koja ima 5 podstranica. Naš startni paket uključuje do 10 podstranica, a svaka dodatna podstranica diže cijenu.

Funkcionalnosti web stranice

Svaka web stranica ima drugačije zahtjeve oko količine sadržaja, broja podstranica pa tako imaju drugačije funkcionalnosti. Naravno neke stvari se implementiraju unutar osnovne cijene (npr. Google Analytics kod), ali neke zahtijevaju dodatno vrijeme i implementaciju pa je to još jedna stavka o kojoj ovisi cijena izrade web stranice. Implementacije kalendara zauzetosti, chat servisa, online plaćanja npr., podići će složenost i tražiti više vremena za izradu.

Broj jezika web stranice

Vaša stranica će imati sadržaj na jednom jeziku sigurno, a taj jezik ovisi o Vama i ciljanoj publici. Ako Vaše ciljano tržište zahtjeva dodatne jezike uz onaj osnovni to povećava trošak izrade web stranice. Svaki dodatni jezik na web stranici povećava cijenu izrade web stranice za 15% otprilike, a sam prijevod sadržaja nije uključen u cijenu izrade nego jedino dodavanje prevedenog sadržaja na web stranicu.

SEO optimizacija

SEO optimizacija predstavlja ključan faktor Vašeg online poslovanja jer odličan dizajn i zanimljiv sadržaj nisu od velike koristi ako Vašu web stranicu nitko ne može pronaći. Svaka stranica koju radimo ima uključenu osnovnu SEO optimizaciju u kojoj ćemo poraditi na tehničkoj optimizaciji web stranice, on site optimizaciji, prijavi web stranice na tražilice.
Kako bi se Vaša web stranica što bolje pozicionirala na tražilicama, preporuka je da uložite određeni dio budžeta u SEO i stvorite od toga dugoročni projekt koji će povećati organski promet i smanjiti troškove oglašavanja.

Koliko to onda sve košta?

Nadamo se da smo Vam barem malo uspjeli približiti i pojasniti stavke koje utječu na cijenu izrade web stranice, a ako Vas i dalje zanima točna cijena izrade web stranice, pošaljite nam upit putem kontakt forme, pošaljite mail direktno na email adresu hello@rawdigital.hr ili nas nazovite na broj 092 354 3357.

Ako još uvijek niste sigurni zašto Vam je web stranica potrebna, pročitajte i naš blog na temu Zašto bi trebali imati web stranicu u 2021. godini?.

Podijeli na društvenim mrežama

Pročitajte i ostale blogove